Avukat Mehmet Harun Elçi: İş yerlerinde kira artışı TÜFE’ye göre yapılmalı
Avukat Mehmet Harun Elçi, yıllık kira artış oranının yüzde 25 olarak sabitlendiği durumların konutlar için geçerli olduğunu belirterek, “İşyerleri açısından TÜFE artışını kabul etmeyen ve kirasını ödeyen kiracılar da var. Ancak işyerleri 12 aylık TÜFE ortalamasını baz almıyor, kirayı artırmak zorunda” dedi.
Avukat Mehmet Harun Elçi, tahliye taahhüdüne dayalı kanuni çözüm yolları, kira artışı sorunu, kiracının kira süresinin dolduğu gerekçesiyle tahliyesini talep etmesi gibi çeşitli konulara yayılan kira ihtilaflarının devam ettiğine dikkat çekti. son kullanma tarihi geçmiş, özellikle son 2-3 yılda artmıştır. Asgari fiyatın iki katına çıkmasına rağmen kira artış oranının yüzde 25 ile sonlandırıldığını ifade eden Elçi, “Bu durum mülk sahipleri için ekonomik bir kayıp olarak nitelendiriliyor. Son 2-3 yılda en sık karşılaştığımız anlaşmazlıklardan biri. yıl kira ihtilaflarıdır.Genellikle kira sözleşmesinin zayıf tarafı olduğu kabul edilmektedir.Ev sahibinin yani ev sahibinin birçok hakkı kanunla korunduğu gibi, gayrimenkulü gören kiracıların çeşitli ve kapsamlı hakları da kanunla korunmaktadır. •Kira uyuşmazlıklarında ‘Kira süresi doldu diye kiracıyı taşınmazdan çıkaramazsınız’ şeklinde bir düzenleme getirmiştir. 10 yıla kadar uzatılan kira sözleşmelerinde ev sahibi 3 ay önce gönderdiği ihtar ile herhangi bir ilişki göstermeden kiracının tahliyesini talep edebilir.Ayrıca kiracının kirasını zamanında ödememesi halinde kiracı, kira süresi içinde iki kez ödemede gecikmiş ve malik tarafından iki kez uyarılmış olsa bile tahliye edilir.Taşınmaz zarar görmüşse, kiracıdan faizin devam etmesi halinde taşınmazdan tahliyesi istenebilir. kiracı ve kiraya verenin ortası taraflardan beklenemeyecek ölçüde zarar görmüştür.malik sahiplerine de kiracı tahliye taahhüdü verilmektedir.tahliye taahhüdünün usulüne ve kanuna uygun olarak alınmış olması kaydıyla, herhangi bir kiralama süresinin bitmesini beklemesi gerekmedikçe, kiracı tahliye taahhüdünde taahhüt ettiği tarihte tahliyeyi yapmazsa, maddede belirtilen süre içinde kiracıdan taşınmazı tahliye etmesi istenebilir.
“Yüzde 25 sadece konutlarda”
Yıllık yüzde 25 zam dışında konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar herhangi bir artış olmadığını hatırlatan Elçi, “12 aylık TÜFE ortalamasını yasa gereği artırmak mümkünken, normal şartlarda TÜFE’ye zam yapmak mümkün. Borçlar Kanunu’na eklenen süreksiz unsur, hâlihazırda 25’tir. Ancak, kiralama süresinin 5 yılı aştığı hallerde, mal sahibi mahkemeden emsal taşınmazın kira bedeli üzerinden bir kira bedeli tespitini talep edebilir. , kiracıya ihtar ve dava açılacak.TÜFE açısından TÜFE oranındaki artışı kabul etmeyen ve kirasını yüzde 25 artırarak ödeyen kiracılar da var.Ancak işyerleri kira bazında zam yapmak zorunda. 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden.Aksi halde kiraya veren için haklı bir ilişkiye dayalı tahliye sebebi olacaktır.Ülkemizde yaşanan ekonomik değişimler Bazı durumlarda kira ve kira bedellerindeki artış nedeniyle mülk sahipleri, kişisel ihtiyaçları nedeniyle veya kiralama süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde kiracıya gönderilecek ihtarla taşınmazdan tahliyesini talep edebilir. Bireysel ihtiyaç şu şekilde açıklanabilir; kendisinin, eşinin, soyunun, soyunun veya kanun çerçevesinde bakmakla yükümlü olduğu kişinin bu taşınmaza ihtiyacı olmalıdır” dedi.