Brezilya21. yüzyılın başlarında şirkete liderlik ettikten sonra, halefi hibrit bir darbeyle devrildikten sonra, yeniden seçilme saldırısı asılsız yolsuzluk suçlamalarıyla kesintiye uğradı. Lula da Silva iktidara döndü. Ekim cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neofaşist Jair Bolsonaro ‘ın bileğini dar bir şekilde burkan Lula, 1 Ocak’ta yemin etti. Boş yere hapse atıldıktan sonra beraat eden Brezilya’nın solcu cumhurbaşkanının yeni dönemdeki olası politikaları tartışılıyor.
Ülkeye ilk giren Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki yasağı kaldıran Lula’nın, hem bu kez Kolombiya’nın da dahil olduğu alt kıtadaki sosyal demokrat yönetimleri hem de küresel dengeleri etkilemesi merak konusu. Gazeteci Çağlar Tekin ile Lula’dan yeni Brezilya’yı konuştuk.
‘Bolsonaro ile 4 yılda yoksulluk yüzde 30’dan fazla arttı’
Çağlar Tekin’e göre Latin Amerika’nın birçok ülkesinde halklar sola eğilimli olmasına rağmen sürekli darbelerle sağ iktidara getiriliyor. bir coğrafya. Lula’nın Brezilya tarihinde görülmemiş bir refah düzeyine ulaştığı iki döneminin ardından örnek bir gelişme yaşandığını hatırlatan Tekin, Bolsonaro’yla birlikte özelleştirmeler ve kamu talanları nedeniyle yoksulluğun son dört yılda yüzde 30 arttığını vurguladı. Tekin, Lula’nın ilk vaadinin sosyal devleti ayağa kaldırmak ve özelleştirme girişimlerini durdurmak olduğunun altını çizdi:
“Latin Amerika ‘ kadar kritik bir öneme sahiptir. Halkının sosyalizme yatkın olduğu ama sağın hep darbelerle iktidara geldiği bir kıta. Lula aslında bu kıtanın en büyük ekonomisinin başıydı. Ülke tarihinde benzeri görülmemiş bir sosyal refah dönemi yarattı. lula ‘Siyasi sağın olmadığı ve sağın iktidara geldiği sadece 4 yıllık dönemde ülkede yoksulluk oranı yüzde 30’du. ‘ 1000’den fazla arttı Çok büyük bir özelleştirme çılgınlığı yaşandı. Amazon ormanları yok edildi. Dolayısıyla, modern insan adına kazanılan bedel ne olursa olsun, Bolsonaro dönemi pek çok kişiyi yok etti. Önemli bir halk destek ekibi medya üzerinde muazzam bir baskı oluşturdu. Halkın silahlanmasını ve çetelerin çoğalmasını önemli ölçüde artırdı. Yoksulluğu artırdı. Ülke ekonomisi doğrudan küçülmese de eşitsizlik arttı. Bunu Türkiye’den bakan biri olarak söylüyorum. Türk ekonomisi aslında bu yıl tarihin en büyük büyümelerinden birine imza attı. Ama hiçbirimize yansımadı, çok küçük bir gruba yansıdı. Brezilya ‘ olan şey bu. Zenginlik çok küçük bir grubun elinde toplanma eğilimindeydi. lula ‘ Bu daha önce engellediği şeydi. Bu, ilk konuşmasındaki doğrudan vaatlerinden biriydi. ‘Sosyal devleti yeniden ayağa kaldıracağız, büyük bir yoksullaşmanın önüne geçeceğiz ve refahı halka eşit şekilde yansıtacağız’ ‘ söz konusu. Bunun için en kritik adımlardan birini hızla attı. 8 büyük devlet şirketinin kamu özelleştirme görüşmeleri devam ediyordu, bunu direk durdurdu. ‘Sosyal devlete ait olmaları gerekir. ‘ söz konusu. Çünkü özelleştirme dediğiniz şey aslında devletin gelirlerini halkın küçük bir gelir koleksiyonuna bağışlamaktan ibarettir. Brezilya bundan çok zarar gördüğü için başta devlet petrol şirketi olmak üzere tüm özelleştirmeleri durdurdu.”
‘Maduro yasağını kaldırdı, kıtaya açıklama yaptı’
Tekin, Lula’nın dış politikası ise Maduro’ya giriş yasağı kaldırıldı Kıta için önemli bir adım attığına inanıyor. Mesajın sadece Venezuela’ya değil tüm alt kıtaya verildiğini belirten Tekin, Kolombiya’da solcu bir hükümetin varlığıyla bölgedeki dengelerin ABD’yi zora sokacağını değerlendirdi:
“Kıta için değerli bir adım daha attı. Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun Brezilya’ya girişi yasaklandı, bu karar kaldırıldı. Böylece Maduro ‘ girişi serbest bırakıldı. Bu doğrudan Maduro ‘ bir deklarasyondan çok Latin kıtasına bir mesaj olarak algılanmalıdır. Darbeyi yenip sola dönen ülkelerden biri de Bolivya oldu. Darbe sonrası yapılan ilk seçimde sosyalistler yeniden iktidara geldi. Kolombiya tarihinde ilk kez sol iktidara geldi. Aynı şekilde Amazonların yağmalanmasının durdurulması açısından bu kıta ve dünya için önemlidir. Kolombiya aynı zamanda ABD’nin tüm Latin Amerika’daki silahlı çeteleri beslediği ve finanse ettiği geliri uyuşturucu ticareti yoluyla yaratan ülkedir. Onlarla hesaplaşmak hem ABD’yi zora sokacak, hem uyuşturucu finansmanını kesecek, hem de Latin Amerika’daki kontrgerilla çetelerini zayıflatacaktır. Amazonların yağmalanmasının durdurulması, küresel ısınmanın önlenmesi için en kritik konuların başında geliyor. Burası Brezilya ve Kolombiya ‘İki sol liderin gelişi, Amazon’un yağmalanmasının duracağı anlamına gelecek.’
‘ABD ile dengeyi sağlamaya çalışacak, ilk temaslardan birinin Çin ile olması dikkat çekici’
Tekin, Maduro ile ilgili karar dışında Çin’in Başkan Yardımcılığını önce Lula’nın kabul ettiğine dikkat çekti. Lula’nın seçim döneminde ABD ile ilişkileri bozmamaya özen gösterdiğini belirten Tekin, Rusya ve Çin ile ilişkilerin de eşlik ettiğini söyledi. Washington ile denge politikasıizlenebileceği düşüncesiyle:
“Lula, seçim döneminde ABD ile ilişkileri bozmamak için bir kampanya yürüttü. Seçimden sonra biraz daha solcu bir pozisyon aldı. En azından ilk açıklaması bunu doğruluyor. Gazeteci devlet, Maduro’nun yasağını kaldırmak için adımlar atıyor. İlk ziyareti Çin Devletiydi.Lider Yardımcısıydı.Çin ile bazı anlaşmalar imzalanacak.Bu aslında değerli bir mesaj haline geliyor.Çin, Latin Amerika ülkelerinde askeri olarak değil ticari olarak da güçlü bir varlığa sahip.Çin ve Rusya yok. Lula’dan büyük çelişkiler beklemeyin.Ama yaptırımlarla.Engellenmezlerse aslında kıtada var olabileceklerini biliyorlar.Rusya’nın muhtemelen ticari bir ortak olarak pek bir rolü yok ama siyasi olarak bu coğrafyadaki varlığını güçlendiriyor. dengeyi sağlayan unsur ve askeri ve uluslararası siyasi üs olarak çıkar tesis eden ABD’dir. ‘Aslında bu ülkeler, bu ülkelerin başlıca siyasi varlıklarıdır… Kıtasal bir iç dayanışma şimdiden şekilleniyor.”
Lula’nın yanı sıra Tekin, Kolombiya’da kontrgerilla ile mücadelede Gustavo Petro yönetiminin, özellikle ELN ile yeni görüşmelerin varlığında olası etkilerine dikkat çekti:
“Kolombiya’da bir rahatlama dalgası olacağı aşikar. Önceki dönemde Chavez gibi bir figür vardı. Latin Amerika’nın tamamında öncüydü. Şu anda böyle bir rakam görmüyoruz. daha tarihsel anlam.Ancak kıtada darbe olmadığı sürece Chavez gibi bir figür var.Kolombiya iktidarda değil.Kolombiya değerli çünkü tarihinde ilk kez sol iktidara geldi ve bir ülke oldu. ABD darbelerinde kullanılan kontrgerillaların merkezinde.Kolombiya böyle bir durumu sürdürebilirse çok kritik bir aşama olacak.Hele gerilla hareketleriyle bir anlaşma imzalanırsa.Onun ardından heyet bir barış anlaşması müzakere ediyor. ordusuyla devriye gezdi. Bir anlaşma açıklandı ama daha sonra ELN tarafından düzeltildi. Oradan bir uzlaşma çıkacağını düşünmek için yeni tür görüşmelerde yeniden tartışılacak birçok bilgi var.”
“ABD Latin Amerika’da zayıfladı diyebiliriz”
tekin, Brezilya’da hala darbe çağrısı yapan bir kesime da alıntılanmıştır. Bolsonaro’nun bürokrasideki kadrolaşmasına ve yıllardır ABD’nin etkisine dikkat çeken Tekin, bugün olmasa bile ilk şokta ya da uzlaşı bozulunca böyle bir riskin devam ettiğini söyledi. Ancak Tekin, ABD’nin mevcut koşullar altında Latin Amerika’da zayıfladığı görüşünde:
“Brezilya Genelkurmay Başkanlığı önünde darbe talep eden çadırlar kuruldu. Brezilya’nın içinde hala ‘Hadi darbe yap, Lula’yı indir’ diyorlar. Böyle garip bir atmosfer var ama böyle bir hamleyi beklemek şimdilik gerçekçi değil”Ancak Brezilya’nın içine düşebileceği ilk sarsıntıda konsensüs bozulduğu anda böyle bir atılım yapabilirler. Bolsonaro bürokrasiye 13 bin civarında ekip atadı, neonazi kökenli, ordu kökenli. Ordudaki subayları değiştirdi, yüksek mahkemede kendisine yakın isimler oluşturdu. Kıdem. “Hala taban bazında değiştirilemeyecek bir toplam var. Ama darbe ihtimalinin de olduğunu kimse unutmasın. Burada ABD’nin tüm kıta ülkelerinin bürokrasisinde önemli bir tarihi geçmişi var. Bu koşullar elbette değişecektir.” zor olabilir. Ancak son bir yılda ABD Latin Amerika’da zayıfladı. Lula yaptığı başkanlık konuşmasında değerli bir vurgu yaparak, “1 milyona yakın kişiyi Kovid’den kaybettik. bizi mahvetti, bürokraside ağır ekipler oluşturdu, devleti büyük bir zaafın içine soktu. Kıymetli bir söz.”