Haber

Libya krizini çözmek için Almanya’dan yoğun diplomatik trafik

Almanya’nın Libya Özel Temsilcisi Christian Bock ile Almanya’nın Trablus Büyükelçisi Michael Ohnmacht, Libya’daki krizin çözülmesi ve seçimlerin yapılmasını sağlamak için başkent Trablus’ta yoğun görüşmelerde bulundu.

Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Mengush, Özel Temsilci Bock ile yaptığı görüşmede, Libya hükümetinin tutumunun Almanya’nın tutumu ile uyumlu olduğunu vurguladı.

Menguş, hükümetin Libya’da seçim çağrısı yapan 1. ve 2. Libyalılar.

Almanya’nın Libya Özel Temsilcisi Bock da Twitter hesabından ülkesinin seçimlerin bir an önce sağlam hukuk kurallarına göre yapılmasını desteklediğini söyledi.

Bock, kendisinin ve Mengush’un Alman Dışişleri Bakanlığı’nın, meşruiyeti yeniden sağlayacak kapsamlı seçimlere yol açacak olan Berlin sürecini yeniden başlatmaya nasıl yardımcı olabileceğini tartıştıklarını söyledi.

Bock, Twitter hesabından yaptığı diğer açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathiliy ile görüştüğünü vurgulayarak, ülkesinin BM misyonunu ve Libya’ya barışı yeniden tesis etme çabalarını desteklediğini aktardı.

Bu arada Libya Başkanlık Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Almanya’nın Trablus Büyükelçisi Michael Ohnmacht, Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi ile bir araya geldi.

Toplantıda, Başkanlık Konseyi’nin Libya krizini çözme ve seçimlerin yapılması için üzerinde anlaşmaya varılan bir mekanizma sağlama çabaları ele alındı.

Görüşmede Büyükelçi Ohnmacht, ülkesinin parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden her yolu desteklediğini vurguladı.

Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Lafi de Almanya’nın Libya siyasi sürecini desteklemedeki rolüne övgüde bulundu.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden olmaktadır.

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılması kararlaştırıldı ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, görevdeki Milli Birlik Hükümeti’nin görev süresinin 24 Aralık 2021’de dolması gerekçesiyle ülkenin batısındaki birçok milletvekilinin katılmadığı 10 Şubat’ta Fethi Başağa’yı başbakan olarak seçti. ve 1 Mart’ta Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından sapmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu ancak görevi yeni bir hükümete devredeceğini söyledi. seçilmiş hükümet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu